Imbir marynowany – przepis i właściwości

Imbir marynowany – przepis i właściwości

Imbir to przyprawa o charakterystycznym, ostrym smaku i aromacie. Marynowany imbir to jedna z fascynujących form tego korzenia, która otwiera nowe kulinarne doświadczenia. Dlaczego warto go marynować, a co ważniejsze, jak można wykorzystać marynowany imbir? Poznaj przepis i przeczytaj o…

Więcej
Żurek wielkanocny – przepis tradycyjny

Żurek wielkanocny – przepis tradycyjny

Żurek to zupa od zawsze goszcząca na polskich stołach w okresie wielkanocnym. Jest podawany na różne sposoby, w zależności od regionu Polski. Zawsze jednak podstawą do przygotowania żurku wielkanocnego jest zakwas sporządzany z różnych rodzajów mąki oraz wody, powstający w…

Więcej
Co można zrobić z gruszek na zimę?

Co można zrobić z gruszek na zimę?

Gruszka, obok jabłka, to jedno z ulubionych owoców w naszym kraju. Nic więc dziwnego, że doskonale sprawdza się w zimowych eksperymentach kulinarnych. Gruszki możesz nie tylko upiec, ale też przyrządzić w syropie czy w occie. Zamknięte w słoiku będą służyły…

Więcej
Dżem z winogron jasnych lub ciemnych – przepisy

Dżem z winogron jasnych lub ciemnych – przepisy

Święta Bożego Narodzenia to okazja do obdarowywania naszych najbliższych prezentami. Jeśli poszukujesz wyjątkowego prezentu świątecznego, warto zastanowić się nad domowym likierem. To nie tylko smaczny trunek, ale także elegancki i luksusowy upominek, który ucieszy zarówno miłośników alkoholu, jak i tych,…

Więcej