Czy kapusta kiszona jest zdrowa?

kapusta kiszona

Jedyny w swoim rodzaju smak białej kwaszonej kapusty jest istotną cząstką polskiej kuchni. Jest ona składową szeregu dań i każdy Polak dość często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowa żywność.

Czemu należy jeść kwaszoną kapustę?

Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem tych nazw używa się na zmianę, to jeden z tych wyrobów spożywczych, które odkryto w wyniku dążenia człowieka do znalezienia sposobu na kilkumiesięczne magazynowanie pokarmów. Drobno poszatkowane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez parę miesięcy na skutek zastosowania fermentacji mlekowej. W dawnych czasach spożywanie kwaszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi koniecznych składników odżywczych i witamin, których pozyskanie podczas zimy było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli dzisiaj. A trzeba zaznaczyć, że w kwaszonej kapuście jest wiele substancji, które są konieczne dla poprawnego działania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej dodatkowo właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się również inne ważne dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (przykładowo B3, B6, B9). Prócz tego, kwaszona kapusta to źródło m.in. wapnia, probiotyków i magnezu. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, z tej przyczyny rekomenduje się jego konsumpcję osobom trzymającym dietę.

Bigos, kapuśniak, kwaśnica – nie powstałyby bez kiszonej kapusty

Kiszona kapusta na naszych talerzach spotykamy jako bazowy składnik potraw, jak i w przystawkach do nich. Niegotowaną na ogół je się ją jako surówkę z siekaną cebulką i marchewką, która pasuje do dań z ziemniaków i ryb, a czasami na słodko – oprószoną szczyptą cukru. To też artykuł, który doskonale komponuje się z pieczarkami i mięsem, więc robi się z niej farsz do krokiecików, łazanek i pierogów. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie istniałyby tradycyjne polskie dania – kapuśniaka, góralskiej kwaśnicy bądź bigosu.

Właściwie każdy kucharz posiada własny sposób na kapustę kwaszoną, jednak dzisiaj nieczęsto przygotowuje się ją w domu, gdyż nie ma już konieczności gromadzenia pożywienia na okres zimy. Kapustę kwaszoną w większych i niewielkich pojemniczkach bez problemu kupić można w każdym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Polscy producenci mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]