Jaką żywność uznaje się za ekologiczną?

Jaką żywność uznaje się za ekologiczną?

Żywność ekologiczną znajdziesz na https://bit.ly/3ioIzsu.

Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który daje się zauważyć od zeszłego wieku, artykuły konsumowane przez nas na co dzień zaczęto standardowo nasycać różnorodnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Jednak razem z dojrzewającym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni wyrobów wyprodukowanych z żywności ekologicznej.

Ekologiczna żywność – z upraw nie stosujących chemicznych nawozów i pestycydów

By jakiś produkt oferowany w Polsce mógł zwać się „ekologicznym”, musi spełnić kilka warunków. Żywność eko i przetwory z niej wyprodukowane muszą uzyskać konkretne certyfikaty przyznawane przez desygnowane do tego laboratoria. Fundamentalnym jednakże atrybutem spożywczych produktów eko jest to, że użyte do ich przyrządzenia owoce i warzywa kultywowano z zachowaniem wszelkich zasad rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie stosowali chemicznych nawozów ani pestycydów mogących mieć szkodliwy wpływ nie tylko na zdrowie ludzi, lecz które też szkodzą otoczeniu. Niektóre bowiem nawozy zatruwają wody gruntowe lub wywołują zasolenie gleby, a opryski pół chemicznymi pestycydami nierzadko są powodem obumierania pożytecznych organizmów. Natomiast ekologiczna uprawa powoduje, że owoce i warzywa cechują się wielokrotnie niższą zawartością azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to znaczy, że mniej tych szkodliwych substancji przedostanie się do ciała ich konsumentów.

Jak musi być oznaczona żywność ekologiczna?

Przetwory ekologiczne podlegają stałemu nadzorowi na każdym etapie produkcji, w tym również w trakcie magazynowania i przewozu. Co istotne, jeśli produkt spełnia warunki, jego wytwórca nie licząc standardowych informacji m.in. o terminie przydatności do spożycia, wadze netto, miejscu produkcji składników, możliwych alergenach czy warunkach składowania, musi także obowiązkowo wskazać numer ID jednostki certyfikującej niniejszy artykuł i umieścić logo produkcji ekologicznej UE, a więc białe gwiazdy ułożone w kształt listka. Wypatrując żywności ekologicznej powinno się więc czytać starannie etykiety produktów, a zamawiając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie sklepu informację o zdobytych certyfikatach.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]