Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat

Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat

Szukasz zdrowych kiszonek? Wejdź na https://artmankiszonki.pl.

Kiszonki warzywne są tak mocno związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to typowo słowiański frykas, rzadko wykorzystywany w pozostałych krajach świata. Tymczasem kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko na terenie Europy, ale też w Azji oraz w Ameryce Północnej i Południowej.

Kiszonki – zdrowe produkty na naszym stole

Historycy potwierdzają, że metoda konserwowania pokarmów przez ich zanurzenie w occie, w soli czy też w solance, znana jest ludzkości od ponad 4 tysiące lat. Technika ta najprawdopodobniej nie wywodzi się nawet z Europy, a z terytoriów dawnej Mezopotamii. Żywność poddana fermentacji mlekowej nie psuje się, ponieważ niskie pH roztworu, w którym się ją zanurza, hamuje rozwój bakterii przyspieszających gnicie. Kilka wieków temu był to najlepszy sposób, aby przedłużyć okres zdatności do spożycia ryb, mięsa oraz warzyw niekiedy o kilkanaście tygodni. W związku z tym wynikł obyczaj szykowania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o chłodnych miesiącach. Kwaszonki od zarania swojego istnienia znane są z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Cechują się one np. sporą zawartością witaminy C, dlatego też żeglarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszone warzywa, rzadziej chorowali na szkorbut. Co ciekawe, w języku polskim kwaszonki warzywne określa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt przykładowo z pulpy ziemniaczanej i owoców dyni.

Smak kiszonek warzywnych bywa inny w poszczególnych regionach świata

Najbardziej znanym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany właściwie na całym świecie, nawet w Stanach zjednoczonych Ameryki Północnej oraz w Kanadzie, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie cieszy się znaczną popularnością. Jednak pickle są tam bodaj niezwykle lubianym składnikiem hamburgerów, sandwiczy oraz hot-dogów. W naszym kraju oprócz ogórka, równie popularne są kwaszona kapusta i buraczki, z których korzysta się do przygotowania surówek oraz zup. Niemniej jednak nie tylko te warzywa da się kisić. W innych rejonach świata kisi się m.in. fasolkę szparagową, marchew, jak również owoce (przykładowo cytryny).

Solanka i ocet zmieniają teksturę oraz smak warzyw, dając im kwasowość i chrupkość. Kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni wieków stały się fundamentem albo znaczącym dodatkiem do niezliczonej liczby dań narodowych. Warto wiedzieć, iż smak kiszonek bywa inny w poszczególnych regionach świata, gdyż zależy on od dodatków do zalewy, z których korzysta się w procesie kwaszenia. Stąd ogórek wyprodukowany według standardowego polskiego przepisu, nie będzie smakował podobnie jak ten zakiszony np. w Chinach.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]