Ogórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?

ogórki kiszone

Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej lub jako dodatek do dania głównego – kiszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kiszonki są jednocześnie pyszne, jak i zdrowe.

Jak podkręcić walory smakowe ogórków kiszonych

Ogórki kwaszone to warzywa, które poddano procesowi fermentacji. Ich zrobienie jest niesłychanie proste. Używa się do tego pojemnych kamiennych garnków lub beczek z drewna, w których ogórki zalewa się wodą z solą i pozostawia się je na nie mniej niż dwa tygodnie w chłodnym miejscudo czasu, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Amatorzy niezbyt kwaśnych smaków mogą przystąpić do spożycia kwaszonki już po kilku dobach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W najprostszym przepisie do solanki wraz z ogórkami dorzuca się koper i ząbki czosnku, jednakże walory smakowe ogórków kwaszonych można wzbogacić również innymi przyprawami, m.in. ziarnami czarnego pieprzu, liśćmi laurowymi albo cząstkami marchwi. Rzecz jasna nie każdy ma czas czy też wystarczająco miejsca w kuchni, aby na własną rękę zrobić takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje również spiżarką albo piwnicą, w której może składować żywność w większych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że jest się zmuszonym odmówić sobie spożywania kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy dostać je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, tj. w pojemnikach z uchem czy też w workach foliowych, które bez przeszkód da się schować w lodówce.

Jakie składniki odżywcze i witaminy spożywamy wraz z ogórkami kwaszonymi?

Od setek lat wiadomo, iż warzywa poddane fermentacji dobrze oddziałują na nasz organizm. I nie jest to błędem, ponieważ wespół z kwaszonkami spożywamy pomocne bakterie, które redukują pH jelit oraz pozytywnie oddziaływają na ich florę, wspomagając w konsekwencji procesy trawienne. Jednak to nie wszystko! Ogórki kiszone nie mają wiele kalorii (to ledwie 12 kilokalorii w 10 dag), a zarazem zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę D, K1 i C oraz mnóstwo składników odżywczych potrzebnych do poprawnego działania organizmu, jak żelazo, wapń, magnez, sód czy miedź. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeżeli doceniamy kwaśne smaki, rekomendujemy nie wyrzucać go po zjedzeniu kiszonek, tylko dodać go do zupy ogórkowej bądź wypić, bowiem w trakcie kiszenia mikroelementy przenikają po części do zalewy. Trzeba jednakże podkreślić, na kiszonki powinny uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kwaszonkach może znajdować się wszak pokaźna ilość soli.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]