Sok z kiszonej kapusty kupisz na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.
Produkty fermentowane po latach zapomnienia znów powróciły do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, przedtem mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób pominąć również napojów takich jak maślanka, kombucza albo różnego rodzaju zakwasy i soki z kiszonych jarzyn. Głównie te ostatnie są warte uwagi – pozwalają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego ciała substancje niezastąpione dla jego właściwego działania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie witaminy w nich odnajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający dużo związków oddziałujących korzystnie na nasze samopoczucie. Kluczowym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy pozostałych kwaszonek to również świetne źródło witamin. Warta uwagi jest głównie duża zawartość witaminy C – zaledwie pół szklanki tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B, a także wysokie nasycenie solami mineralnymi.
Z jakiego powodu warto pić sok z kiszonych buraków?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na pracę jelit oraz naszą odporność. Co więcej liczne witaminy usprawniają działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają walczyć z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak np. refluks lub wrzody dwunastnicy. Działają one też osłonowo podczas leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]