Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Zupa i dodatek do przekąsek w jednym – o barszczu czerwonym

Szukasz barszczu z butelki? Skieruj się na tę stronę.

Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to potrawa jedynie świąteczna, którą podajemy zazwyczaj w czasie Wigilii albo hucznych rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których zwyczaj podawania posiłków z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na stołach nie tylko w formie zupy, lecz także jako dodatek do niektórych posiłków.

Barszcz czerwony – niskokaloryczna zupa obiadowa, ale również apetyczna przekąska

Zdaje się, iż barszcz czerwony to łatwa do ugotowania zupa z buraków, która w rzeczywistości nie jest dość sycącym daniem. Lecz właśnie jego lekko słodki, a jednocześnie kwaśny aromat sprawia, iż wyśmienicie dopełnia się on z innymi smakami. Możliwych “wkładek” do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy wrzucają weń pierogi z grzybami, kapustą lub mięsem, inni przedkładają ziemniaki, kiełbasę i jajko. Barszcz czerwony to nie tylko potrawa na obiad, ale także wyśmienita przekąska bądź kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy rewelacyjnie pasuje do chrupiącego krokieta z grzybami bądź drożdżówki z mięsnym farszem.

Warto zaakcentować, iż barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, jeżeli nie jest zabielony śmietaną. Danie to uznawane jest za zdrowe, bowiem dostarcza organizmowi mangan, witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, jak również wiele żelaza, i z tego powodu poleca się je osobom chorującym na anemię. Natomiast ze względu na fakt, że bazą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a zarazem często zjada się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.

Zakwas z buraków kwaszonych na barszcz czerwony – kup albo przygotuj sam

Nie istnieje kanoniczny przepis na barszcz czerwony – każdy szef kuchni używa preferowanych przez siebie dodatków i odmiennie przyprawia tę potrawę. Niektórzy lubią pikantny barszcz z ogromną ilością pieprzu, inni dodają do niego nieco cukru, żeby zaakcentować naturalną słodkość buraka. Jedno za to jest pewne – barszcz czerwony smakuje najlepiej, jeśli przyrządza się go na bazie zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaśny posmak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a przy tym ma więcej ważnych minerałów i witamin. Taki zakwas z kiszonych buraków można rzecz jasna przyrządzać na własną rękę, ale proces fermentacji trwa w okolicach siedmiu dni. Jeżeli jednak znienacka nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym razie nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź online.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]