Nie jest prawdą, iż barszcz czerwony to potrawa jedynie świąteczna, którą podajemy zazwyczaj w czasie Wigilii albo hucznych rodzinnych spotkań. W rodzinach, w których zwyczaj podawania posiłków z dwóch dań wciąż trzyma się mocno, barszcz czerwony cyklicznie pojawia się na…
WięcejŻywność
Czy kapusta kiszona jest zdrowa?
Jedyny w swoim rodzaju smak białej kwaszonej kapusty jest istotną cząstką polskiej kuchni. Jest ona składową szeregu dań i każdy Polak dość często widzi ją na swoim talerzu. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to niezmiernie zdrowa żywność. Czemu należy…
WięcejOgórki kiszone – dlaczego warto je spożywać?
Na kanapce, w zupie, w sałatce warzywnej lub jako dodatek do dania głównego – kiszone ogórki w polskiej kuchni jemy częściej aniżeli chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, ponieważ kiszonki są jednocześnie pyszne, jak i zdrowe. Jak podkręcić walory smakowe ogórków…
WięcejJaką żywność uznaje się za ekologiczną?
Od dynamicznego rozwoju przemysłu spożywczego, który daje się zauważyć od zeszłego wieku, artykuły konsumowane przez nas na co dzień zaczęto standardowo nasycać różnorodnymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Jednak razem z dojrzewającym zainteresowaniem odbiorców odnośnie tego, co jedzą i jakie może…
WięcejKiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat
Kiszonki warzywne są tak mocno związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to typowo słowiański frykas, rzadko wykorzystywany w pozostałych krajach świata. Tymczasem kiszone przetwory z warzyw modne są nie tylko na terenie Europy, ale też w Azji…
WięcejCzy można kupić kapsułki kompatybilne z Dolce Gusto?
Ekspresy oparte na systemie Nescafe Dolce Gusto na stałe wtopiły się już w pejzaż naszych kuchni. Polaków urzekła nie tylko ich fantazyjna, nowoczesna linia, ale przede wszystkim to, iż dają nieograniczony dostęp do aromatycznych mieszanek kawy. Konesery tego napoju z…
WięcejSól himalajska – na co pomaga i jakie są jej zastosowania?
Czy sól himalajska jest zdrowa? Sól himalajska jest jedną z odmian soli kamiennej. Ma charakterystyczny różowy kolor. Skąd pochodzi ta barwa? Wynika z obecności żelaza, a dokładniej tlenku żelaza w soli. Odmiana himalajska jest pozyskiwana głównie z kopalni Khewra w…
WięcejZdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty
Produkty fermentowane po latach zapomnienia znów powróciły do naszego menu. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, przedtem mniej znane warzywa oraz owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach fermentowanego jedzenia nie sposób pominąć również napojów takich jak maślanka, kombucza…
WięcejKapsułki Tchibo Cafissimo – można kupić do nich zamienniki
Technika zaparzania kawa w kapsułkach została opracowana u schyłku lat 70-tych i za czasem pozyskała sobie miliony miłośników. Ten wygodny proces umożliwia zaparzenie kawy wysokiej jakości w niesłychanie nieskomplikowany sposób – należy włożyć kawę w kapsułce do zasobnika w ekspresie,…
WięcejParzenie kawy nie było nigdy prostsze – kapsułki do kawy
Duża część z nas nie wyobraża sobie śniadania bez filiżanki gorącej, smakowitej kawy, która szybko stawia na nogi i przygotowuje na kolejny dzień pracy. Przy mocnej kawie spotykamy się również z przyjaciółmi, podjadając desery galeriach handlowych i plotkując o współpracownikach…
Więcej